Po astronomskim proracunima, u vecini zemalja Bajram u subotu

Prema astronomskim proračunima, prvi dan Bajrama bi u većini država trebao biti u subotu, 13.10.2007. godine. Tako će po astronomskim proračunima 13. oktobar biti prvi dan Bajrama u: Egiptu, Sudanu, Emiratima, Bahrejnu, zemljama Evrope i Sjevernoj Americi. S druge strane, također po astronomskim proračunima, u S. Arabiji, Alžiru, Libiji i Turskoj, prvi dan Bajrama će biti u petak, 12.10. 2007. godine. Što se tiče Palestine, muftija Kudsa i Palestine je izjavio da će se mlađak mjeseca ševvala iščekivati u četvrtak, 29. ramadana, te je pozvao Palestince da iščekuju hilal i ako ga ugledaju, da obavijeste najbližu šerijatsku sudnicu u regionu. Uopće nije spominjao astronomske proračune.

Saudijski stručnjak iz oblasti astronomije Muhammed Er-Revdan Eš-Šaji'i je izjavio kako očekuje da će u slučaju lijepog vremena viđenje mlađaka biti moguće u četvrtak uvečer, te bi prema tome prvi dan Bjarama trebao biti u petak, 12.10.2007. Eš-Šaji'i je naglasio da sva naučna dostignuća i pored svoje preciznosti nisu dovoljna za utvrđivanje početka mjeseca, pa je neophodno i viđenje golim okom ili uz pomoć savremenih tehnoloških aparata, jer je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: « Ne postite dok ne vidite mlađak, i ne prekidajte post dok ga ponovo ne vidite.»

Evropsko vijeće za fetve i istraživanja je u svome proglasu objavilo da će se u petak, 12.10.2007. godine upotpuniti mjesec ramazan, te da će prema nepobitnim astronomskim proračunima prvi dan Bajrama biti u subotu, 13.10.2007. godine. Treba napomenuti da Evropsko vijeće za fetve i istraživanja glavni autoritet za muslimane Evrope.

Izvor: WWW.MINBER.BA

Komentariši