Ramazanski miris

Prolazi još jedan ramazan. Jesmo li počeli razmišljati o sebi? Stariji smo još jednu godinu. Bliži smo putovanju koje ne možemo ni odgoditi, ni otkazati. Spremamo li se na to putovanje? Ono je dugo, naporno i neizvjesno. Zato je Allah dao čitav dunjaluk za pripreme na ovo putovanje. Zar nije smješno praviti kuću u kojoj se ostaje malo ili nikako?! “Radi za dunjaluk toliko koliko ćeš boraviti na njemu, a za akhiret toliko koliko ćeš boraviti na njemu”! “Ako želiš znati šta te čeka kod Allaha, razmisli šta ćes ti ponijeti Njemu”! Ovo je još jedna prilika. Zavist je strašna bolest. Gibet (ogovaranje) takođe! Hoće li srce naći iladža? Islam uvjek nudi priliku, jer džehennem je strašno boraviste. Misliš li brate o tome i ti sestro?!

Ramazan je mjesec takvaluka – čestitosti.

Ramazan je uvjek donosio veliki khajr za muslimanski ummet.

U ramazanu je objavljen kur’an:”I mi smo vam objavili Knjigu koja o vama govori”!

Jesmo li se našli u našoj Knjizi?! Tražimo li se tamo? Šta za nas znači Kur’an?!

U ramazanu je propisan post kao sredstvo, a ne kao cilj.

Ni namaz nije cilj, već sredstvo. Ni zekat nije cilj, ni hadž nije cilj. To su načini postizanja cilja. To su ibadeti kojima se postiže Allahovo zadovoljstvo.

Propisuje vam se post:“Leallekum tettekun”! Da budete čestiti. Da se zaštitite od onoga sto izaziva srdžbu Allaha. Da se zaštitite džehennemske vatre. Da se zaštitite od bolesti. Organskih i duševnih. Bolesti pojedinca i ummeta. Da se zaštitite jedni od drugih. Da zaštitite društvo, porodicu. Mladića djevojku, kćer, sina.

Da se zaštitite nagona i strasti. Od razvrata i fesada. 

Sumu tesihhu”! “Postite, bit ćete zdravi”! Tako kaže naš poslanik Muhammed, s.a.v.s.

Post je zaštita”! Kako kratka, a sadržajna misao našeg poslanika. Razmislimo od čega je sve post zaštita. Koga sve post štiti i od koga?!

Ramazan je mjesec promjena.

Slab iman postaje jači. Tamo gdje ga nema, ramazan je prilika da nastane. Ostavlja se negativno, a čini dobro. Nivo znanja se podiže. Lijenost i nemarnost smjenjuje briga za sebe, svoj ummet. Svaki dan prolivena muslimanska krv, izvadjene kosti i lobanje, progoni, siromaštvo, bijeda, glad, bolest, milostinja. Zar to nije dovoljan razlog za nespavanje?! Brate i sestro mislite li o ovome? Možete li mirno spavati?

Ramazan je mjesec akcije, djela, plana i želje ka “gore”.

Zato budimo iman u sebi. Mu’min je ključ svakog dobra, on treba da spriječava svako zlo. Ne smije biti ravnodušan ili saučesnik.

Nas cilj je ibadetom postići Allahovo zadovoljstvo. Zato sve pretvori u ibadet.

Teži uvjek ka višem cilju. Visoko je firdevs ! Džennet je suviše čist. Hurije su suviše lijepe. Voće suviše slatko.

Čitaj o svojoj historiji, o Poslanicima, ashabima, ljudima od ambicije, čitaj o generaciji Salahudina Ejjubije, Muhammeda Fatiha.

Iskoristi svaki minut za iman. Allah se time zaklinje.

Pogledaj ko ti je u društvu. “Čovjek je vjere onoga s kim se druži, pa nek vidi s kim ce se druziti”! Kuću posjećuje samo čestit i hranu jede samo čestit!

Ne zaboravi noćni namaz, dovu, zikr. Sjeti se Poslanikovog namaza u noći.

Svaki dan vird Kur’ana. Studija o svakoj riječi, traženje sebe u Kur’anu.

Da’wa. Imaš li brata, sestru, baba, majku, sina, kćer. Aman koliko ih je!

Braćo: Allah će nas pitati za život, za mladost, za zdravlje, za imetak, za znanje, za sve što smo morali sačuvati i staviti u službu islama. Allahu pomozi nam da očistimo srca i podari nam duševni rahatluk. Ramadan mubarek olsun

Napisao H. Subašić   

Komentariši